Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Decisions...Consequences


Ακόμη μια εβδομάδα κατάληψης, έχω χάσει τον λογαριασμό πια. Έχουμε κατάληψη από της 8 Ιανουαρίου αν δεν κάνω λάθος, πάνω από 2μιση μήνες και πάμε ολοταχώς για 3 καθώς δε νομίζω να ανοίξουμε για μια εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Το εαρινό εξάμηνο ή έστω η εξεταστική του έχει χαθεί κατά πάσα πιθανότητα οπότε τώρα πια όποτε και να ανοίξουμε δε με πολυενδιαφέρει, οτι ήταν να χαθεί χάθηκε. Το θέμα με την περίοδο της κατάληψης είναι οτι μοιάζει με ενα βούρκο στον οποίο βυθίζεσαι αργά αλλά σταθερά. Εκεί που είχες ένα σταθερό ρυθμό διαβάσματος με το που αρχίζει η κατάληψη αρχίζεις κι εσύ να χαλαρώνεις, σταδιακά σταματάς το διάβασμα και τελικά χανεις κάθε επαφή με την σχολή. Έπειτα αρχίζεις να ασχολείσαι με άλλα πράγματα χωρίς όμως να μπορείς να ασχοληθείς με κάτι συγκεκριμένο σε σταθερή βάση γιατί βρίσκεσαι σε μια ημίρευστη κατάσταση, δε ξέρεις πότε μπορεί να σταματήσει η κατάληψη. Σαν το βούρκο, δε ξέρεις πότε θα έρθει κάποιος να σε τραβήξει. Δε θα ασχοληθώ με το αν είναι σωστή και αποδοτική μορφή αγώνα η κατάληψη. Καλώς ή κακώς είμαστε σε μια χώρα που λέγεται Ελλάδα και αν θέλεις να διαμαρτυρηθείς ή να αντιδράσεις για κάτι πρέπει να κατέβεις στους δρόμους και να κάνεις κατάληψη. Γιαπωνεζάκια δεν είμαστε! Είναι θέμα νοοτροπίας, τι να κάνουμε. Το θέμα είναι οτι η νοοτροπία δεν αλλάζει από μόνη της αλλά διαμορφώνεται παράλληλα με τις πράξεις που την ορίζουνε. Εξαρτάται όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παιδεία και στην Ελλάδα από αυτό δεν έχουμε, δυστυχώς μας τελείωσε. Το θέμα είναι οτι δεν πουλάνε πουθενά να πάμε να αγοράσουμε, γιατί από μόνοι μας δε βλέπω να προκόψουμε. Ίσως και στην παιδεία θέλουμε τον γερμανό μας. Και με όλα αυτά έχουμε φτάσει στο σημείο να έιναι οι φοιτητές εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις 2 συμπληγάδες. Από τη μια η παράταξη που κυβερνά και από την άλλη οι φοιτητικές παρατάξεις που υποκινούνται από τις αντίστοιχες κομματικές, οι οποίες ικανοποιούν έτσι τις δικές τους ορέξεις για διακυβέρνηση. Και στη μέση οι φοιτητές, δέχονται τις συνέπειες των δικών τους αποφάσεων, όπως λέει κι ο τίτλος του post.

Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ζωή; Μια αλληλουχία από απόφάσεις και κατ' επέκταση πράξεις που επιφέρουν κάποιες συνέπειες. Μόνος αστάθμητος παράγοντας η τύχη. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες για αγρίους : 'Η μπάλα είναι στρογγυλή, το παιχνίδι κρατάει 90 λεπτά, όλα τα άλλα είναι καθαρά θεωρία. Πάμε!'. Ίσως η καλύτερη περιγραφή για τη ζωή που έχω ακούσει. Ακούγεται στις πρώτες σκηνές της πρωτότυπης γερμανικης ταινίας 'Τρέξε Λόλα Τρέξε' (όσοι δεν την έχετε δεί...δείτε την!). Αυτά. Δεν έχω κάτι άλλο να πω...προς το παρόν. Δεν ξέρω αν διαβάζεται αυτό που έγραψα ή αν είναι κουραστικό, απλά σκέψεις υπό τον ήχο των μελωδιών flamingo των Paco De Lucia και Paco Pena. Επίσης ο τίτλος του post είναι ευγενική χορηγία μιας ενδιαφέρουσας φετινής αμερικάνικης σειράς εν ονόματι 'Day Break' (ούτε διαφήμιση να έκανα). Λίγο βαρύ μου φάνηκε αυτό το post. Την επόμενη φορά με κάτι πιο ανάλαφρο και σίγουρα μια κριτική για ταινία (ένας από τους λόγους που έκανα αυτό το blog). Επανέρχομαι σύντομα λοιπόν!

Goodnight and good luck...

5 σχόλια:

Rozakas είπε...

Η βαρύτητα ενός θέματος έγκειται στις ψυχικές χορηγήσεις που έχεις κάνει στο παρελθόν. Δηλαδή παρόλο που το θέμα υποστηρίζεις oτί είναι βαρύ, επειδή άλλος κόσμος μπορεί να θεωρεί άλλα πράγματα δεδομένα ή να μην τα έχει σκεφτεί, μπορεί να του φαίνεται ανάλαφρο το post.

Μαζί σου εντελώς για τις καταλήψεις κτλ κτλ.

Eternum Criticae.

alani είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο καθένας έχει τα δικά του προσωπικα φίλτρα, τα δικά του οποτικά πρίσματα. Η αλήθεια είναι οτι όταν το διάβασα δε μου φάνηκε καθόλου βαρύ. Ίσως την ώρα που γράφεις ένα κείμενο είναι οι σκέψεις και οι συσχετισμοί που κάνεις στο μυαλό σου, οι οποίοι αυξάνουν την 'βαρύτητα'.

'Eternum Criticae', αυτό ξαναπέστο!

Ανώνυμος είπε...

Είδες κι εσύ μια ταινια και χάρηκες

paporas είπε...

Fez...aytos o takis poly psagmenos moy fainetai...

alani είπε...

Ένα έχω να πω, φαίνονται τα άτομα που αναγνωρίζουν τη γνώση και το ταλέντο, όπως ο αγαπητός alessandro. Για άτομα σαν τον fez απαξιώ να μιλήσω. 'Οταν κάποιοι έβλεπαν Κουροσάβα κάποιοι άλλοι έπαιζαν με τα κουβαδάκια τους.